Beneficiile cărnii de prepeliţă

1 12

Carnea de prepeliţă este una dintre cele mai fine şi mai apreciate cărnuri din gastronomia internaţională.

Când vine vorba de compoziţie, carnea de prepeliţă are câteva proprietăţi foarte interesante. În ceea ce priveşte compoziţia sa de bază, este destul de similară cu carnea de pui. În consecinţă, are un conţinut ridicat de proteine şi un conţinut relativ scăzut de grasimi (atunci când este înlăturată pielea conţinutul de grăsimi a prepeliţei scade şi cu până la 80%).
Carnea de prepeliţă conţine acizi graşi polinesaturaţi buni. Privind înspre minerale, putem vedea o sursă importantă de fosfor, fier şi cupru. În acelaşi timp aceasta oferă cantităţi rezonabile de zinc şi seleniu, are un conţinut mare de niacină (vitamina B3) şi piridoxină (vitamina B6). În comparaţie cu carnea de pui conţine sume substanţial mai mari de vitamine şi minerale.
Conţinutul scăzut de grăsimi şi colesterol face din carnea de prepeliţă o alternativă dietetică şi curativă pentru cei suferinzi de obezitate, colesterol mărit şi diabet.
Carnea de prepeliţă tânără este fragedă, gustoasă, o adevărată delicatesă ce poate fi preparată în diverse feluri.

Informaţii nutritive

Sume %DZR
Calorii
Calorii 123 (515kj) 6%
Proteine
Proteină 20 g 40%
Carbohidraţi
Carbohidraţi 0 g 0%
Grăsimi şi acizi graşi
Acizi graşi Omega-3 46 mg  
Acizi graşi Omega-6 856 mg  
Grăsimi saturate 1,2g 6%
Total grăsimi 4,2 g 6%
Vitamine
Vitamina A 52,4 IU 1%
Vitamina C 6,6 mg 11%
Tiamină 0,3 mg 17%
Riboflavina 0,3 mg 15%
Niacină 7,5 mg 38%
Vitamina B6 0,5 mg 24%
Acid folic 6,4 mcg 2%
Vitamina B12 0,4 mcg 7%
Acid pantotenic 0,7 mg 7%
Minerale
Calciu 12 mg 1%
Fier 4,1 mg 23%
Magneziu 23 mg 6%
Fosfor 282 mg 15%
Potasiu 218 mg 6%
Sodiu 46,9 mg 2%
Zinc 2,5 mg 17%
Cupru 0,5 mg 27%
Seleniu 16 mcg 23%

 

Beneficiile oului de prepelita

1 15

Valoarea nutritiva a oului de prepelita este de trei pana la patru ori mai mare decat a oului de gaina. De exemplu, oul de prepelita contine 13 la suta proteine, comparativ cu 11 la suta in oul de gaina, 140 la suta vitamina B1, comparativ cu doar 50 la suta in oul de gaina si de cinci ori mai mult fier si potasiu.

Un alt fapt important este ca ouale de prepelita nu s-au dovedit a provoca alergii sau diateza. Dimpotriva, ele lupta impotriva simptomelor alergiei datorita proteinei ovomucoid pe care o contine.
Ouale de prepelita au fost folosite de mii de ani pentru a ajuta la vindecarea rinitei, astmului, febrei fanului si bolilor de piele. Oul de prepelita este adesea gasit in ingredientele produselor cosmetice (ten si par).
Ouale de prepelita au colesterol? Da - dar colesterol bun. Ouale de prepelita sunt bogate in colesterol HDL.
Calorii si grasimi
Conform Departamentului Agriculturii din SUA, un ou de prepelita are o greutate de aproximativ 9g si prevede aproape 1,2g de proteine, dar doar 14 de calorii, fara glucide sau zaharuri. Un ou de prepelita ofera doar 1g de grasime si 76mg colesterol.
Vitamine si minerale
Ouale de prepelita contin multe vitamine si minerale, inclusiv vitaminele A, B-12 si B-6, tiamina, riboflavina, niacina, beta-caroten si luteina. Mai contin de asemenea, o cantitate semnificativa de fosfor, potasiu, seleniu si calciu, si cantitati mai mici de fier, mangan, cupru, zinc si 18 aminoacizi.

Beneficiile oului de prepelita                                                                              

      -lupta impotriva gastritei, ulcerului gastric si ulcerului duodenal     
      -are efecte puternice impotriva cancerului si poate ajuta la inhibarea cresterii celulelor canceroase
      -ajuta la eliminarea pietrelor de la ficat, rinichi si vezica biliara
      -poate accelera recuperarea dupa un accident vascular cerebral si ajuta la intarirea muschiului inimii
      -este un stimulent puternic si ajuta la restabilirea potentei sexuale la barbati
      -sporeste activitatea creierului, reglementeaza sistemul nervos si ajuta la imbunatatirea memoriei
      -intareste sistemul imunitar incetinind imbatranirea organelor si crescand durata de viata
      -imbunatateste culoarea pielii si a parului, de aceea, ouale de prepelita sunt folosite in masti pentru ingrijirea faciala si a parului.

In cazul in care copiii consuma cel putin 2 oua de prepelita zilnic, ei vor creste mai bine, mai sanatosi si mai putin susceptibili la boli infectioase.

Metode de servire
Bucatarii pregatesc ouale de prepelita in aceleasi mod ca ouale de gaina, iar aroma celor doua tipuri de oua este similara. Ouale de prepelita sunt aperitive calde excelente si pot forma, de asemenea baza unui quiche sau o omleta. Ouale de prepelita sunt ingrediente versatile de gatit si un substitut usor, sanatos pentru ouale de gaina.

Informatii nutritionale (sumar)

Nutrienti Cantitate / 1ou=9g
Apa 6.69g
Energie 14 kcal
Energie 60 kj
Proteine 1.17g
Total lipide(grasimi) 1.00g
Carbohidrati, prin diferenta 0.04g
Zaharuri 0.04g
Calciu 6 mg
Fier 0.33 mg
Magneziu 1 mg
Fosfor 20 mg
Potasiu 12 mg
Sodiu 13 mg
Zinc 0.13 mg
Cupru 0.006 mg
Mangan 0.003 mg
Seleniu 2.9 mcg
Vitamina B-6 0.013 mg
Acid folic 6g
Riboflavina 0.1g
Luteina+Zeaxanthin 33.2 mcg
Vitamina B-12 0.14 mcg
Vitamina A, RAE 14 mcg_RAE
Retinol 14 mcg
beta-Caroten 1 mcg
Vitamina A 49 UI
Vitamina E (alfa-todoferol) 0.10 mg
Vitamina D (D2+D3) 0.1 mcg
Vitamina D3 (colecalciferol) 0.1 mcg
Vitamina D 5 UI
Acizi grasi saturati 0.320g
Acizi grasi mononesaturati 0.389g
Acizi grasi polinesaturati 0.119g
Colesterol 76g